29 edycja Europejskich Dni Dziedzictwa – „Smaki Dziedzictwa”
Europejskie Dni Dziedzictwa to wspólna inicjatywa Rady Europy oraz Unii Europejskiej skierowana w celu promowania zabytków, w której udział biorą wszystkie członkowskie państwa Rady Europy, a zatem także i Polska od 1993 roku.
Jest to największy w Europie projekt społeczno – edukacyjny, stanowiący także najważniejsze święto zabytków kultury Starego Kontynentu.
Tegoroczna edycja koncentruje się na tradycjach kulinarnych, przekazywanych zwykle z pokolenia na pokolenie, przepisach, lokalnych obyczajach, także obiektach związanych z turystyką kulturową, a nawet zabytkach przetwórstwa spożywczego np. piekarnie, fabryki cukierków, czy po prostu mleczarnie.
Polska kuchnia ma swój zapach i smak dla każdego inny, pełen wspomnień z dzieciństwa i potraw przygotowywanych przez nasze babcie. Polska kuchnia wzbogaciła się przez wieki wpływami innych religii i kultur (choćby spektakularne wejście włoszczyzny w tradycje polskie dzięki królowej Bonie). Tego roku możemy udać się w sentymentalna podróż pełną wydarzeń upowszechniających wiedzę o dziedzictwie kulturalnym.
Warto śledzić stronę internetową tego zdarzenia www.edd.nid.pl oraz media społecznościowe związane z tym programem, gdzie publikowana jest na bieżąco lista wydarzeń. W dwa kolejne weekendy września (11-12.09 oraz 18-19.09) będzie można wziąć bezpłatny udział w rozmaitych ciekawych wydarzeniach: warsztatach, spotkaniach, wystawach, zwiedzaniu obiektów, czy zajęciach edukacyjnych.